Oslo 2009

 

Ingen av oss hade varit i Oslo tidigare, tja Stefan har varit på Gardemoen och på olika kontor många gånger men aldrig sett staden. Så det fick bli en weekend nu när det går att boka hotellnätter med Eurobonuspoäng.

 

 

Nu såg vi väl inte så många cyklar i Oslo, Alvedon-cyklarna var inplockade för vintern och då fick man se denna loggo. Alvedon-cyklar är de livsfarliga hyrcyklarna här i Stockholm, cyklarna i sig kanske inte är farliga men de som cyklar på. Roligast är väl att Alvedon sponsrar.

 

 

 

Det fanns en del snö i staden, mer än i Stockholm men mindre än i Skellefteå. Det sades att Oslo hade kapitulerat för snömängden och börjat dumpa snön i havet. Men det är väl normal procedur i Stockholm?

 

Operahuset är hyfsat nytt och det verkar Osloborna stolta över, futuristiskt är det i alla fall. Vi tyckte att det var skönt att sitta i solen på trappan och äta en smörgås.

 

 

Alltid roligt att hitta nya vinklar och gärna med reflektioner. Här syns både fotografen och hennes man i en detalj på fasaden.

 

 

 

Även inuti hade man varit påhittig när man byggde

 

 

 

En vägg där både mönster och färg ändras med höjden.

 

Vigelandsparken ett par kilometer från Karl Johan var smått fantastisk. Här har man ställt upp över 200 verk av Vigeland. Svårt att fatta att han kunde göra så många, när man ser vissa av dom känns det som att det borde ha tagit ett år att göra bara en skulptur.

 

 

 

Parken är uppbyggd längs en över 800 meter lång ”axel” kring vilken skulpturerna är placerade.

 

Obelisken i bilden är den högsta av skulpturerna, på kullen där den står finns dom mest komplexa skulpturerna med många människor avbildade.

 

 

 

Här är vi i den bortre ändan av parken. Vi ser tre av Oslos sevärdheter på en gång.

DSC_0461

 

 

 

 

 

Den här skulpturen heter ”Sinnataggen”. Sinna är visst norska för arg och visst ser han arg ut killen. Den här skulpturen finns med i nästan all reklam om staden vi såg.

 

Nu följer bilder på en massa andra skulpturer. Dom får tala för sig själva, vad vi förstod så var det så Vigeland ville ha det. Han namngav sina verk väldigt fåordigt för att inte begränsa betraktarnas tankebanor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljer på grindarna till parken.

 

 

 

En modern konstnär som uttryckt sig i ett mindre beständigt medium. Någon som vet vad det står?

 

 

Lite var stans i Oslo finns det konstverk. Tyvärr så är det inte så väl dokumenterat vad det är man ser. Här var dock en rolig staty i vattnet i närheten av Akers Brygge.

 

 

 

Vi bodde på 21:a våningen på Radisson SAS Plaza. Där hade vi bra utsikt och med tele och stativ gick det att få riktigt bra bilder på slottet.

 

 

 

Här är samma motiv på natten

 

 

 

 

Helt nära hotellet fanns det en kokosbollfabrik. Dit var vi naturligtvis tvungna att gå. och köpa varsin kokosboll och chokladboll. Stefan valde apelsinsmak och Anna skogsbär. Dom var fantastiskt goda båda två.

 

Fabrikens hemsida hittar ni här: Den lille kokosbollsfabrikken

 

Till dessa godbitar avnjöt vi Fun Light Arctic Blueberry. Undrar när den kommer att börja säljas i Sverige? Mycket godare än vissa andra smaker som säljs här.

 

Vi åkte även ut till Holmenkollen en sväng. Nu har dom ju rivit backhoppningsbacken eftersom det ska byggas en ny till VM 2010. Men det var lite festligt ändå att ta tunnelbanan upp dit. Massa människor med skidor, båda alpina och längd, och kälkar ombord.

 

 

 

Som att ta tunnelbanan till Kungsberget ungefär.

 

Den här fina kyrkan fanns på vägen mellan Holmenkollen och Voksenkollen

 

 

 

 

I Stockholms tunnelbana klär man stolarna i ett Stockholmstyg. I Oslo har man naturligtvis ett Oslotyg.

 

Man är duktig på att lysa upp sina byggnader i Oslo, här är t.ex. den centrala fästningen Akers hus.

 

 

 

Här är rådhuset.

 

 

 

 

Rådhuset var fint utsmyckat både ute och inne. Stora målningar inne, och ute fanns ett antal träsnitt med motiv från den Nordiska mytologin, och en vacker klocka.

 

En bra bit utanför stan ligger fyra av dom mest intressanta museérna. Vikingaskipshuset, Kon-Tiki museét, Fram-museét och Norskt folkemuseum.

 

 

 

I det här huset ligger vikingaskipsmuseét med Osebergs och Gokstadsskeppet.

 

Man kunde se både hela skepp och olika detaljer som man funnit kring dessa. Förstå hur mycket tid man la på att smycka ut sina små farkoster innan man gav sig ut på havet.

 

 

 

 

 

 

 

 

På Norsk Folkemuseum fanns bland annat den här Stavkyrkan, museet var Norges motsvarighet till vårt Skansen.

 

 

Här ser vi båten Ra som finns på Kon-Tikimuseét.

 

 

 

 

 

Och är är själva Kon-Tiki

 

 

 

Nu har vi kommit till Frammuseét där man visar upp polarskeppet Fram som är det starkaste träskeppet någonsin byggt. Fram byggdes 1892.

 

 

 

 

 

 

Till slut så kunde vi inte hålla oss, vi gick och åt på Pepés Pizza. California Dream heter denna skapelse. Mycket god. Men den största upplevelsen var nog att vi varken fick bestick eller tallrik.

 

Annars är man ju mycket för torkat i Norge, fisk, skinka och jag vet inte vad. Vi hade köpt Oslopasset (mycket prisvärt förresten) och då kunde man gå på ”winter walks” organiserade av turistbyrån, en av dessa passerade en butik med norska specialiteter som vi fick provsmaka. Frun var inte så imponerad av Norges svar på surströmming, rakfisk.

 

 

 

 

email: mail@familjenbergstrom.com