Högbo Bruk

 

I Högbo bruk strax norr om Sandviken finns det ett konstfruset skidspår, Pay&Ski. Dit åkte vi en helg i November för att få en tidig start på skidsäsongen. Vi bodde på Scandic väst utanför Gävle och passade på att äta lite gott i staden efter skidpasset. Sen sov vi gott och åt hotellfrukost innan vi åkte hem igen.

 

                                                                                                                

 

Man behöver ju inte ha riktig snö om man ska åka på konstfrusen men det passade på att snöa när vi åkte upp längs E4. Men det var gles trafik och ingen gjorde några dumheter så allt gick bra.

 

 

 

Högbo ligger jättevackert, fint landskap och fin miljö rent allmänt.

 

Spåren var också fina, i vart fall i början. Efter några timmar blev kanterna lite lösa. Men vad kan man förvänta sig när slingan är 2 km lång och åkarna många.

 

 

Stilstudier på 2 av åkerna för dagen.

 

Det finns en hel del gamla byggnader bevarade i Högbo, här ser vi t.ex en som det idag är en glashytta i.

 

 

Här är själva herrgården.

 

Det här är en besserkonverter. Den uppfanns på 1700-talet och användes till att rena järn genom att blåsa luft genom smältan.. Just detta exemplar stod länge på Sandviks Järnverk. Lite kuriosa är att den första bessemerblåsningen gjordes vid Edske Masugn. Det är därför som Bessemerfesten hålls i Hofors.

 

 

Vi skulle äta på O’Learys i Gävle och se Luleå-Brynäs hade vi tänkt. Men den matchen blev försenad pga krånglande flyg. Då tänkte vi att då visar dom väl annan hockey istället, t.ex HV71-Skellefteå. Men icke, dom valde att visa en tråkigt fotbollsmatch istället. Då gick vi därifrån och hittade ett ställe som heter. Söderhielmska Gården. Gott och prisvärt. Roligaste upplevelsen var dock denna söta lilla mjölkkanna!

 

 

 

 

email: mail@familjenbergstrom.com